Wat is plantaardige olie?
Plantaardige olie is olie die verkregen is uit bonen, zaden of een andere plantaardige bron.
Het gebruik van plantaardige olie gaat velen jaren terug, zelfs al duizenden jaren. In oude culturen zoals China, Mexico en Egypte werd al plantaardige olie al gebruikt voor het bereiden van voedsel.
De meest bekende en gebruikte soorten plantaardige oliën zijn palmolie, sojaolie, zonnebloemolie, raapzaad- of koolzaadolie en arachideolie. Andere oliën zijn bijvoorbeeld olijfolie maïsolie, sesamolie, kokosolie en rijstolie.
Kleur en smaak
Er zijn zeer veel verschillende soorten plantaardige olie. Sommige oliën zijn qua geur en smaak zeer neutraal, waar andere oliesoorten juist weer een hele herkenbare geur en/of smaak hebben.
Toepassing
Plantaardige olie wordt zeer veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie voor producten zoals frituurolie, sauzen, dressings, in de productie van koekjes, etc. Voor verschillende soorten bereidingen zijn ook verschillende soorten olie nodig. Een olijfolie is bijvoorbeeld niet gemaakt om in te frituren en een arachideolie heeft een zeer specifieke geur- en smaak. Laat u daarom altijd goed informeren over de olie die u kiest.
Levo is dé olie- en sausspecialist en helpt u graag verder in het maken van de juiste keuze.