Knoflooksaus: Welke soorten zijn er?

Wat is knoflooksaus?

Knoflooksaus is een saus op basis van mayonaise of fritessaus waar knoflook aan toegevoegd wordt. In Nederland wordt vaak peterselie aan knoflooksaus toegevoegd, maar dit gebeurt in andere landen niet. Dit onderscheidt de Nederlandse knoflooksaus van de knoflooksaus elders op de wereld.

Verschillende soorten knoflooksaus

Er zijn heel veel verschillende soorten knoflooksaus. Knoflooksaus kan geproduceerd worden op basis van mayonaise met een hoog percentage olie, maar ook op basis van fritessaus. Hier zit minder olie in, maar meer zoetstof waardoor het een andere smaak krijgt dan de mayonaise variant. Ook het type knoflook is van groot belang. Knoflooksaus kan namelijk geproduceerd worden met verse knoflook, maar ook met knoflookpoeder. In het buitenland zien we allerlei verschillende soorten knoflooksaus zoals aioli uit Spanje en toum is een saus die veel gebruikt wordt in Turkije en Egypte.

Toepassing

Knoflooksaus wordt in Nederland heel veel gebruikt bij BBQ gerechten en uiteraard het alom bekende broodje shoarma met knoflooksaus.