Mayonaise
Mayonaise is een witte saus op basis van olie welke koud geserveerd wordt. Het wordt veelal gegeten bij bijvoorbeeld frites, snacks of gebruikt als basis voor andere sauzen. Mayonaise mag pas mayonaise genoemd worden wanneer er minimaal 70% olie in zit. Alles onder dit percentage wordt fritessaus genoemd. In de meeste Nederlandse mayonaise zit er 80% olie. Andere bepalende ingrediënten van mayonaise zijn eigeel en mosterd. Eigeel heeft een belangrijke functie bij de productie van mayonaise want dit ingrediënt heeft werkt als emulgator. Daarnaast worden er nog een aantal andere smaakmakers gebruikt zoals bijvoorbeeld azijn en zout.
Wat is Vegan Mayo?
Vegan Mayo is zoals de naam al doet vermoeden een vegan variant op mayonaise, waarbij de eigeel vervangen wordt door andere ingrediënten. Vegan Mayo is geschikt voor een Vegan of Vegetarisch dieet. Je mag een mayonaise alleen mayonaise noemen als dit gemaakt wordt op basis van eigeel. Aangezien er geen eigeel verwerkt is in Vegan Mayo, wordt deze saus Mayo genoemd in plaats van mayonaise.
Hoe wordt het gemaakt?
Het productieproces van Vegan Mayo komt grotendeels overeen met de productie van mayonaise maar het verschil is dat er geen eigeel of wordt gebruikt als emulgator maar een ander ingrediënt. Vaak wordt dit vervangen door een zetmeel, zoals aardappelzetmeel.
Hoe is de smaak?
De smaak van plantaardige mayonaise is vaak wel anders dan die van mayonaise. Immers wordt er een belangrijk ingrediënt vervangen door een ander product. Uiteraard zit hier per merk verschil in.
Toepassing
Vegan Mayo wordt gebruikt voor bij de frites en snacks maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals basis voor andere sauzen of dressings.