Wat is zonnebloemolie?
Zonnebloemolie is een uit zonnebloemzaden gewonnen plantaardige olie. Zonnebloemzaden bevatten ongeveer 53% vet, 27% eiwit en 10% koolhydraten. De zaden kunnen rauw of geroosterd gegeten worden of worden geperst om er olie van te maken. Zonnebloemolie is na sojaolie en palmolie één van de meest geconsumeerde plantaardige oliesoorten ter wereld. De olie die geconsumeerd wordt is geraffineerde olie. Onder raffineren verstaan we het proces wat nodig is om de olie geschikt te maken om te kunnen consumeren. Zonnebloemolie is neutraal van geur- en smaak en geel van kleur.
Wat is olijfolie?
Olijfolie is olie wat geperst wordt uit olijven van de olijfboom. Olijfolie is er in verschillende soorten. In Nederland kennen we geaffineerde olijfolie, vierge olijfolie en extra vierge olijfolie. Olijfolie is net als sojaolie, zonnebloemolie en raapzaadolie een oliesoort die al duizenden jaren lang wordt gebruikt. Olijfolie wordt met name geproduceerd in Italië, Spanje en Griekenland. Olijfolie wordt geraffineerd of koud geperst alvorens het geconsumeerd kan wordenen is geel groen van kleur. De smaak en geur zijn vaak zeer herkenbaar.
Wat zijn de verschillen tussen zonnebloemolie en olijfolie?
Zonnebloemolie is beter bestand tegen verhitting dan olijfolie, wat het geschikter maakt voor warme bereidingen. Beide oliën kunnen worden gebruikt om kortstondig te verhitten, echter wordt langdurig verhitten voor olijfolie niet geadviseerd. Daar zijn betere olie alternatieven voor beschikbaar, zoals Better Bakolie. Vierge en extra vierge olijfolie zijn helemaal niet geschikt om te verhitten. Deze oliesoorten kunnen beter koud gebruikt worden, bijvoorbeeld als dressing voor over een salade.
Wanneer kies je zonnebloemolie en wanneer kies je olijfolie?
Als je op zoek bent naar een olie met een neutrale geur en smaak dan kies je absoluut voor zonnebloemolie. Wil je een gerecht kortstondig verhitten? Ook dan ga je voor zonnebloemolie.
Heb je een salade gemaakt die je extra op smaak wilt brengen met een mooie olie dan kies je voor olijfolie. In veel gevallen wordt in dit geval gekozen voor vierge olijfolie of extra vierge olijfolie.